Tidigare event

Belarusdagarna 2017

Publicerat Belarus, Belarusdagarna, Kalendarium, Vitryssland

Programmet för årets Belarusdagar (28-30 mars i Stockholm) är klart! Vi har som vanligt bjudit in en rad spännande, smarta, kloka och  modiga gäster som kommer att ge oss en inblick i vad som händer i Belarus (Vitryssland) – politiskt, ekonomiskt, socialt och kulturellt – just nu. Missa inte tillfället att träffa intressanta människor och göra nya spännande erfarenheter, centrerade kring landet där allting ser ut att stå mer stilla än det egentligen gör!

Hyllade gruppen Šuma spelar under årets upplaga av Belarus Underground på Teater Giljotin, och tillsammans med filmens regissör Daria Karol ser vi en rykande färsk dokumentär om “razpredelenije” – den långa tjänstgöring på okänd ort som många belarusiska studenter är tvungna att göra efter avlagd examen.

Journalisten Inha Lindarenka från urbana e-magazinet 34mag.net kommer också hit, liksom miljöaktivisten Volha Kaskevitj. Även Hanna Kanapatskaja – en av de två oppositionella i det nytillträdda parlamentet finns på årets gästlista. När hon tillträdde var det tolv(!) år sedan oppositionen senast var representerad i det belarusiska parlamentet.

Civilsamhällesprofilen Andrej Yahorau kommer för att tala om den senaste utvecklingen i Belarus relationer österut och i förhållande till EU, och människorättsförsvararen Leonid Sudalenka svarar på frågor om den senaste tidens våg av protester och sitt aktiva användande av internationella strukturer som FN:s mr-kommitté i sitt lokala arbete som människorättsförsvarare.

Och så hoppas vi såklart att ni också gör oss sällskap!

Varmt välkommen!

—————————————

Programmet för årets Belarusdagar hittar du här nedanför, under videoklippet med Šuma. Om du skrollar längre ned så finner du även programinformation och kartor till de ställen vi kommer att hålla till på.

OBS! Fri entré till alla arrangemang, men platserna är begränsade och du måste föranmäla dig via följande länkar – senast den 27 mars:

Belarus Underground feat. Šuma (28 mars, kl 18.30-21.30): https://simpleeventsignup.com/event/92365
Heldagsseminarium: Belarus – kris och utveckling? (29 mars kl 9.00-16.30): https://simpleeventsignup.com/event/92367
Filmvisning och samtal: Test-730 (30 mars kl 18.30-21.00): https://simpleeventsignup.com/event/92368

 

Program för Belarusdagarna:

Print

Fotografi: Ivan Yaryvanovich (Іван Ярывановіч) / TUT.BY

Belarus Underground feat. Šuma

Belarusdagarna inleds med ett liveframträdande av den belarusiska succégruppen – Šuma (Shuma), som gör Sverigepremiär. I deras musik smälter samtida ljuddesign och dansanta beats friktionsfritt samman med toner och texter från landets hedniska kulturarv. Debuten “Zjnivo” (Жніво, 2015) utsågs till årets bästa belarusiska album av den inflytelserika musiksajten “experty.by”, och uppföljaren “Sontsa” (Сонца, 2016) har lyfts till skyarna av en enig kritikerkår. Missa inte!

Före konserten för vi med svepande hand och breda penseldrag ett samtal med några av Belarusdagarnas prominenta gäster. Vi sätter ett finger i luften och försöker med deras hjälp förstå vart vinden blåser. Har talet om liberalisering och demokratisering satt reella avtryck i människors vardag eller i kulturlivet? Törs man ta ut svängarna idag mer än för ett år sedan? Vi söker svaren medan vi gör vårt bästa för att fästa blicken bortom mannen med mustasch, som så ofta skymmer sikten för allt annat som pågår i Belarus.

Lättare snacks kommer att serveras i lobbyn, och drycker kommer att finnas till försäljning i baren. Varmt välkommen!

Gig:
Šuma (Shuma)
Rusia – sång, koncept
Alexej Budzko – liveprogrammering, kontrabas

Samtal:
Rusia –  (sångerska/musiker)
Inha Lindarenka (manager på e-magazinet 34mag.net)
Volha Kaskevich (ordförande för miljöorganisationen BAGNA)

När: 28 mars, kl 18.30
Var: Teater Giljotin, Torsgatan 41, Stockholm
Hur: Fri entré men du måste föranmäla dig på: https://simpleeventsignup.com/event/92365, senast den 27 mars. Obs. att Teatern har ett begränsat antal platser och att det är först till kvarn som gäller!
Åldersgräns: 18 år!

 

 

Plats: Teater Giljotin, Torsgatan, Stockholm, Sverige

Datum: 2017-03-28
Tid: 18:30 - 21:30


Belarus: kris och utveckling?

08.30-09.00 Frukost (te/kaffe och smörgås)

09.00-10.30 (I) Online/Offline: media, kultur, gender och miljö
Massmedier formar de idéer som dominerar samhället, på gott och ont. Men media är också det främsta instrumentet för att utmana förhärskande föreställningar. Det kulturkalibrerade e-magazinet ”34mag.net” verkar i skärningspunkten mellan media, kultur och aktivism och har blivit en viktig hub för samhällsengagerad ungdom. BAGNA är en organisation som försvarar medborgarnas rätt till en bra miljö. De arbetar med ett brett spektrum av aktiviteter men en central del i deras verksamhet handlar om att lyfta den ekologiska medvetenheten i Belarus. Möt två av eldsjälarna bakom dessa forum, i ett samtal om alternativa medier, ord och aktivism.

Medverkande:
Inha Lindarenka
(manager på e-magazinet 34mag.net)
Volha Kaskevitj (ordförande för miljöorganisationen BAGNA)

10.30-10.45 Paus

10.45-12.00 (II) Rättighetsarbete på skilda fronter
Hanna Kanapatskaja är en av två oppositionella politiker som efter höstens val tagit plats i det belarusiska Representanthuset. Att det nu finns oberoende röster i parlamentet är ett led i regimens försök att blidka EU. Men går det även att omsätta mandatet i praktisk politik? Vilka är Hannas erfarenheter av det parlamentariska arbetet så här långt?

Leonid Sudalenka är människorättsförsvarare från Gomel – där protesterna mot den nya ”parasitlagen” har varit starka den senaste tiden. Han använder flitigt FN-systemet för att lyfta människorättsbrott som den lokala rättsapparaten negligerar. Vad sker i Belarus just nu och hur fungerar arbetet med FN:s mr-kommitté?

Medverkande:
Hanna Kanapatskaja (Ledamot för “Förenade Medborgarpartiet” i det belarusiska parlamentets underhus – Representanthuset)
Leonid Sudalenka (Människorättsförsvarare)

Samarrangemang med SILC (Svenskt Internationellt Liberalt Centrum)

12.00-13.15 Lunchpaus

13.15-13.45 (III) Hur djup är den ekonomiska krisen?
Den statskontrollerade belarusiska ekonomin trotsade länge omvärldens prognoser, med nästan två decennier av kontinuerlig tillväxt. De senaste åren har dock tillväxten övergått i recession. Statsfinanserna är hårt belastade och hushållens reella inkomster sjunker, vilket spär på missnöjet med regimen. Samtidigt tycks de politiska kostnaderna för det ekonomiska beroendet av Ryssland öka, medan ett närmande till EU också har ett högst kännbart pris. Hur pressande är situationen, och vilka ekonomiska reformer kan man förvänta sig?

Medverkande:
Jesper Roine (Associate Professor, Stockholm Institute of Transition Economics)

13.45-14.45 (IV) Förändring i sikte? Två perspektiv.
Kent Härstedt har genom sina uppdrag för OSSE:s parlamentariska församling en närmast unik inblick i den belarusiska maktapparatens korridorer. Martin Uggla har på motsvarande vis en god  kännedom om det belarusiska civilsamhällets farhågor och förväntningar. Om ett knappt år hålls lokalval i Belarus. Samtidigt kommer signaler om att en ny folkomröstning kring konstitutionella förändringar kan bli aktuell. Hur har samarbetet med OSSE fungerat och är trycket mot det civila samhället på väg att lätta? Vilka är panelens prognoser för den närmaste framtiden, på respektive område?

Medverkande:
Kent Härstedt (Socialdemokraterna, leder OSSE:s Parlamentariska Församlings arbetsgrupp för Belarus)
Martin Uggla (ordförande för Östgruppen)

14.45-15.15 Paus

15.15-16.30 (V) Ryssland, EU och Belarus: en kamp om inflytande?
Relationerna mellan Ryssland och Belarus är spända och spekulationerna går just nu varma om Belarus kan bli nästa offer för rysk expansionism? Ett skrämmande scenario som funnit resonans långt utanför Belarus gränser – bland annat i brittiska the Observer. Kreml irriteras tveklöäst av sin bundsförvants bristande lojalitet, men hur långt är man redo att gå, och vilka intressen gynnas av att hotbilder som denna vinner terräng? Vi dissekerar med panelens hjälp spekulationerna och frågar oss var EU och Sverige befinner sig i allt detta? Har EU någon uppdaterad vägkarta för Belarus eller är den interna splittringen alltför stor för att kunna mynna ut i en gemensam linje?

Medverkande:
Andrej Yahorau (chef för Centrum för Europeisk Transformation)
Eva Sundquist (chef för Östeuropagruppen vid UD:s enhet för Östeuropa och Centralasien)

16.30 Dagen avslutas

Var: Plats: Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Stockholm
När: Klockan 09.00-16.30, den 29 mars 2017
Obligatorisk föranmälan senast den 27 mars på: https://simpleeventsignup.com/event/92367.

Plats: Medelhavsmuseet, Fredsgatan, Stockholm, Sverige

Datum: 2017-03-29
Tid: 09:00 - 16:30


Filmvisning och samtal: Test-730

Vi visar den färska dokumentären ”Test-730” av Daria Karol, som följer några nyutexaminerade belarusiska studenter under deras obligatoriska arbetstjänstgöring. Studenter som inte själva bekostar sin studieplats är efter examen tvungna att under två år (730 dagar!) tjänstgöra på den ort och arbetsplats som myndigheter tilldelar dem. Ofta placeras de långt hemifrån. Modellen är ett arv från sovjettiden.

Dokumentärens regissör Daria Karol, presenterar filmen och efter visningen talar vi med henne om historien bakom projektet. Vi frågar även människorättsförsvararen Leonid Sudalenka om arbetsförhållanden i Belarus. Hur vanligt är det med ofrivilligt arbete, och hur förhåller sig studenternas obligatoriska tjänstgöring till internationell arbetsrätt?

När: 30 Mars, kl 18.30 – 21.00. Var: Under Barbro (Bistro Barbros lounge), Hornstulls strand 13, Stockholm
Biljetter: Fri entre men eftersom platserna är begränsade vill vi att ni föranmäler er senast den 27 mars på: https://simpleeventsignup.com/event/92368. Först till kvarn gäller!

Plats: Hornstulls strand 13, 117 39 Stockholm, Sverige

Datum: 2017-03-30
Tid: 18:30 - 21:00


En kommentar till “Belarusdagarna 2017”

  1. Östgruppen: Belarusdagarna 2017! – Slaviska Föreningen

    […] Föranmäl dig senast den 27:e mars, läs om hur du gör detta på eventets sida: Belarusdagarna 2017. […]

    Warning: array_merge(): Argument #1 is not an array in /storage/content/60/145260/ostgruppen.se/public_html/wp-content/themes/ostgruppen-tbs/templates/comment.php on line 14
Kommentarer är avstängda